Fantasy på 1800 och 1900 talet
SF/FANTASY
index

- Fantasy på 1800-talet
fortsättning
- Början på 1900-talet
fortsättning
...mer
- Inklingarna
- CS Lewis
- JRR Tolkien
- Typer av Fantasy
fortsättning
- Myter och legender
- Sekundära Världar

 • Charles Williams society

 • Into the Wardrobe: The C. S. Lewis Web Site

 • JRR Tolikien biography

 • Narnia, en svensk sida om CS Lewis

 • Mer länkar om JRR Tolkien hittar du bland mina
  JRR Tolkien länkar

 • Mer länkar om dessa författare hittar du bland mina
  fantasy länkar
 • Inklingarna; Charles Williams, C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien

  Inklingarna: J.R.R. Tolkien

  Den tredje inklingen var den som skulle komma att betyda mest för fantasy: JRR Tolkien. John Ronald Reuel Tolkien, föddes av engelska föräldrar i Sydafrika tredje januari 1892 och dog i England andra september 1973. Vid fyra års ålder dog hans far och familjen återvände till England för att aldrig mer åka därifrån. Redan tidigt var han intresserad av språk, speciellt språken som talades i Nordeuropa, och ett stort intresse var att hitta på egna språk. Han blev professor i anglosaxiska, engelska språket och dess litteratur.

  "The Hobbit" blev första fantasyromanen och var egentligen resultatet av långt kreativt arbete. Mytologin och språket kring världen allt utspelas började ta form redan kring 1914.
  1955 kom "Lord of the Rings" (översätts oftast till "Härskaringen") som egentligen är en bok, men av rädsla för att marknadsföra en "saga" på över 1000 sidor så delades den upp i tre böcker.
  Tolkien hade nu ägnat 40 år åt att bygga upp den värld i vilken romanerna utspelades, dess geografi, historia, fauna, varelser, språk och mytologi. Mycket av det som Tolkien byggde upp nämns bara, eller finns inte ens med i romanerna. Han lär vara unik genom detta, ingen annan författare lär ha lagt ned så stort arbete på att utforma en så detaljerad uppdiktad värld. Berättelsen handlar om hur Ringens brödraskap ska ta sig genom Middle-Earth till ondskans rike Mordor för att förstöra maktens ring i det brinnande berget Orodurin, misslyckas de kommer den onda Sauron komma att härska över Middle-Earth.

  Under de första fem åren såldes ungefär 25000 exemplar av trilogin. Tolkien tyckte att pocketböcker var inte rätt format för seriös litteratur, och motsatte sig att böckerna skulle ges ut i det formatet. Han hade dessvärre glömt att se till att böckerna var copyrightskyddade i USA, vilket en förläggare utnyttjade och gav ut trilogin i pocketformat utan Tolkiens medgivande. Tolkien skrev då ett kontrakt med ett konkurrerande förlag och ändrade texten tillräckligt för att kunna få copyright på den, och gav sen ut den nya versionen i pocket.
  Trilogin blev mycket populär och ansågs vara årtiondets kultroman, och det var nu folk fick upp ögonen för fantasy. Gamla verk av bland annat ER Eddison och Mervyn Peake gavs ut i pocketformat och sålde så bra att förlagen vågade satsa på nya fantasyförfattare.
  Dessa och andra författare kommer att beskrivas i artiklar längre fram.

  - Fantasyns underavdelningar


  Böcker hos Amazon.co.uk (England/Europa):
  The Hobbit
  Lord of the Rings

  Böcker hos Amazon.com (USA):
  The Hobbit and the Complete Lord of the Rings, the Fellowship of the Ring, the Two Towers, the Return of the King/Boxed Set

  https://www.edlin.org/sitemap.html
  Contact: use this form